Araç Teknolojileri
Ford Otosan olarak, Ford Motor Company (FMC)’nin ağır ticari araçlar için küresel mühendislik merkezi olmanın yanı sıra Ford’un hafif ticari araç tasarım ve mühendisliğinde destek merkezi konumundayız. B-platformundan ağır ticari araca kadar çok geniş bir yelpazede, araç sistemleri ve parçalarının tasarım ve geliştirme çalışmalarını yürütmekteyiz.
Hafif ticari araç segmenti için geliştirdiğimiz yeni nesil Transit Connect, mühendislik liderliğiyle gerçekleştirdiğimiz başarılı çalışmalar sonucunda “2014 Yılın Uluslararası Ticari Aracı” ödülünü kazanmıştır.
Tüm mühendislik sorumluluğunu üstlendiğimiz Transit Courier ise Ford’un B platformundaki ilk hafif ticari aracıdır. Courier, ayrıca küçük ticari araç kategorisinde “2015 What Van Yılın Ticari Aracı” ödülüne layık görülmüştür.
Ford Trucks çekici ve kamyonlar için yapılan Ar-Ge çalışmaları, tüm çalışmalarımız içinde önemli bir yer tutmaktadır. Aracın tüm tasarım ve geliştirme çalışmaları bizim Ar-Ge Merkezlerimizde yapılmaktadır. 1977 yılında Ford Motor Company ile yaptığımız lisans anlaşması sonucunda başlayan Cargo Kamyon serüveni, günümüzde Ford Trucks markası altında tüm fikri ve mülkiyet hakları Ford Otosan’a ait olmak üzere bizim liderliğimizde devam etmektedir.
1.200 Ar-Ge çalışanımız tarafından tasarlanmış ve 500 PS güce, 2.5 metre kabin genişliğine ve ileri teknolojilere sahip yeni çekicimiz Ford Trucks F-MAX geleceğin teknolojilerine odaklanarak yaptığımız çalışmaların en önde gelen örneklerindendir. 4 kıtada ve 11 ülkede 5 milyon kilometre teste tabi tutulan F-MAX, dünya prömiyerinin yapıldığı 2018 Hannover Uluslararası Ticari Araç Fuarı’nda “Uluslararası Yılın Kamyonu Ödülü”ne layık görülmüştür. Mühendislerimiz tarafından geliştirilmekte olan Türkiye’nin ilk yerli şanzımanının da 2020 yılında Ford Trucks araçlarda devreye alınmak üzere geliştirme çalışmaları sürmektedir.
2018 Hannover Uluslarası Ticari Araç Fuarı’nda ilk konsept kamyonumuz F-Vision’I da dünyaya tanıttık. Seviye 4 otonom sürüşe sahip ilk prototipi olan konsept kamyonu F-Vision Sancaktepe'deki Ar-Ge Merkezimizde yer alan Dizayn Stüdyosunda Türk tasarımcılar ve mühendisler tarafından 4 ay gibi kısa bir sürede tasarlanarak ekran çizimlerinden fiziki bir prototipe dönüştürüldü. Geleceğin teknolojilerini barındıran F-Vision, hem taşıdığı yüke hem de içindeki ve çevresindeki insanların önceliklerine değer veren, kullanıcısı ve çevre ile kesintisiz iletişim halinde bir yol arkadaşı olarak tasarlandı.
2018 yılında F-MAX araçlarda kullanılacak otonom konvoy teknolojisi geliştirmek üzere AVL List GmbH ile bir iş birliği anlaşmasına imza attık. İş birliği kapsamında geliştirilecek teknoloji ile şehirlerarası taşımacılık yapan ağır ticari araçlarda yakıt tüketimini ve karbondioksit emisyonunun azaltılması ve sürüş güvenliğinin artırılması amaçlanmaktadır. İlk aşaması 2019 yılında tamamlanan projenin testleri Ford Trucks çekicimiz F-MAX üzerinde başarı ile gerçekleşti.
Ford Otosan, başta Ufuk2020 destekleri olmak üzere Avrupa Birliği tarafından fon sağlanan araştırma projelerinde proje ortağı olarak yer almaktadır. Ekiplerimiz yazılım yenilikleri, ağır hizmet tipi araçlarda optimum emisyon için kontrol sistemlerinin geliştirilmesi, otomotivde kullanılan kıymetli metallerin geri kazanımı olanaklarının araştırılması, elektrikli araçların ve bileşenlerinin modellenmesi ve sınanması, otonom araçların geliştirilmesi, akıllı araçlar için programlanabilir sistemlerin geliştirilmesi, görünür ışıkla haberleşmenin otomotiv uygulamaları, yardımlaşılan, bağlı ve otonom hareketlilik için 5G teknolojileri alanlarında sektörün ve ilgili teknoloji alanlarının öncü ekipleri ile birlikte Ar-Ge çalışmalarını sürdürmektedir.